foi cu lapte

care s-au comis deja
o ciorbă pur buzoiană (și nu numai – buzoiană de munte, nu de câmp….cojanii nu știu de ciorba asta) care este fix ca în titlu: foi (de ștevie, de sfeclă, de rapiță, de ce ai) cu lapte (bătut). sau, cum mă întreba pătrățel acu’ demult de tot, “ciorba de salata cu iaurt”

rețeta e oleacă actualizată și fotografiată, deh.
deci.
ne trebuie așa (vorba lui coiotu’):
-foi: de ștevie sau sfeclă sau lobodă. eu o știu cu foi de sfeclă, alea de mă trimitea maicamare să culeg să tocăm la porc sau la pui. am găsit sâmbătă la magazin, puse frumos în pungă, foi de sfeclă. na, zic, iau și fac foi cu lapte. foile se spală și, prozaic, se opăresc (întregi – tocatul se face dupe aia)
p1000545
-lapte: bătut, luat de la Coop, Buttermilch, Babeurre acidulé. un kil.
– mărar: verde și uscat
– restul: ulei, ceapă (două medii plus ceapă verde, dacă e), usturoi (doi-trei căței), pastă de roșii, sarepiper – se pregătește frontul de lucru întâi:
p1000548
Si apelezi și la alte ajutoare, deh
p1000547

cât timp fierb foile și se înmoaie, te ocupi de ceapă: tocată frumos și, împreună cu usturoiul feliat, pusă în ulei la călit. io am un șpil aici: pentru că vreau ca ceapa să se călească ușor, să se înmoaie și să se transparentizeze (fără să se ardă/caramelizeze/maronizeze), pun ceapa tocată în uleiul rece, și apoi pe foc, să se’ncălzească ele unu’ în brațele celuilalt
p1000552
boooon, ceapa sfârâie happily ever after, ai pus și o mână de ceapă verde acolo cu ea, usturoi, o lingură de zeamă de la fiertura de foi, nește mărar uscat, toată lumea-i fericită și se pupă.

între timp s-au fiert și foile, așa că le scurgi frumos si le lași la răcit. zeama nu o arunci că trebe.
p1000554schimbi iară macazu’, ceapa e gata, rumenită frumos-frumos, pui pasta de roșii peste ele, capac, și la înăbușit cu ea. pasta asta de roșii are și ea secretul ca trebuie să sfârâie ceva timp, alminteri rămâne cam acră și cu gust de crud. între timp s-au răcit și frunzele puse la scurs, așa că tăbări pe ele cu cuțitul și le toci. fix cum toca maicamare la curcănei (io cred că foile astea cu lapte au fost inventate de o gospodină căreia, fix când toca la curcănei, au început copiii să-i oracăie că le e foame. le-a trântit din tocătruă într-o oală cu ceapă, nește laptă bătut că era la îndemână, și “îndopați-vă să nu vă mai aud!”)
toca-toca, toca-toca, pe fund de lemn evidamente. toca-toca, gata, se pune tocătura într-un vas frumos (mie așa îmi place, ingredientele de le toc/aranjez din timp le pun în vase, pă mărimi)
p1000560

ok, acu’ că ai timp berechet verși laptele bătut într-un castron, toci mărarul verde, pui și amesteci cu telul în laptele bătut, arunci și un praf de sare și pui la așteptat.

p1000570

mai bei un pahar de vin

 

și vine și timpul să pui tocătura peste ceapa călită – o pui, ușor-ușor, și amesteci ușor ușor, și pui nește zeama aia de n-ai aruncat-o; capac, bulbuci, mai adaugi zeamă câte puțin-câte puțin, și mai lași așa doo clocote. foc mic și torni, cu o mișcare decisă, laptele din castron în oală peste fiertură. alt clocot – mic- și ești gata.
p1000575

ce, a fost greu?

10 thoughts on “foi cu lapte

  1. aahhh, tocmai mi-a perforat ulcerul! (hipersecretie de suc gastric la vederea pozelor… si asta fu!) o sa ma ai pe constiinta! 😛

    acum serios: mie mi se pare elaborata/complicata rau reteta; mie nu-mi place sa gatesc, dar stiu sa apreciez o mancare buna! 😀

  2. dar gândește-te: prăjești ceapă cu roșii, fierbi niște frunze, le amesteci, și pui lapte bătut deasupra: rețeta e frumoasă prin simplicitatea ei

  3. acum, la lumina… ceței (daaa, e ceațaaa! si-mi place!), imi dau seama ca ai dreptate!
    e posibil ca noaptea sa vad unele lucruri altfel…

  4. Știi că în original (evident nu sunt cojan) nu prea vedea roșii/suc de roșii. Și dacă aveți lapte de lângă oaie nedusă la supermarket, lăsați-l la prins pe geam (la soare, se prinde mai repede), scurge-ți zerul și o să descoperiți alt gust! Și dacă tot e sezon, usturoiul puteți să-l înlocuiți cu leurdă, dar opăriți-o bine separat, are altă consistență și alt timp de fierbere.

  5. Exact sub acest nume o știu și eu”foi cu lapte”,dar fara usturoi si fara suc de rosii! E delicioasă! Mamaia ,cand facea,venea “peste coaste”de la Teis(Cozieni) la Lunca Frumoasa ,cu oala de ciorba pe bat . Asa era ea ,cand facea ceva”sa-le duc si la fete” 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *