mi-am trimis supraviețuitoarele la iernat. le-a tuns, le-am pigulit – am dat jos jumătate de găleată de frunze.
tunse și frumoase, le-am dus în beci, unde au temperatură constantă și un pic de lumină, și unde așteaptă primăvara.
lujerii tunși (vreo 20), i-am pus în apă; dacă se prind îi pun în grădină la primăvară.
care grădină, da, e curățată și ea. cu bulbi de lalele îngropate de-alungul gardului.
văz că turcul nu a venit să-și curețe jumătatea de grădină – dacă nu apare în primăvară, îmi iau jumătatea înapoi
halelalte flori, kalanchoe, le-am băgat în sufragerie, înfrățite cu bananierul (care are trei pui deja, doi mai mari și unul mic-mic care sper că s-a prins – ăilalți doi tot de la câte unul mic-mic așa au pornit).
sper să-i meargă bine lu’ kalanchoe, că s-a cam întristat la frunze.
(sau în altă prezentare, pozele)
îşi revin florile de kalanchoe. ar trebui să şi înflorească în perioada asta. dacă îi spun maică-mii că ar trebui să îşi tundă muşcatele, ar da în depresie ;))
arată foarte frumos grădina.
păi nu știu dacă chiar trebuie tunse 🙂
da’ m-am gândit că dacă le pun la hibernat (în loc să le bag în casă), le e mai bine dacă le tund, au nevoi energetice mia mici – ca la pomi.
grădina da, da’ nu e toată a mea, aia frumoasă :-). a mea e aia de la tomberonul verde în pom; partea din fund în dreapta, la zid, e tot a mea, dar am dat-o unui turc care folosea toată grădina înainte să mă mut
daaa, tare m-aș bucura să înflorească kalanchoe, nu a înflorit niciodată până acum; nu prea are lumină în casă, deși e la fereastră (dar tot la fereastră e și caloriferul, mama zicea că să stea mai la răcoare….)
eu tot nu mă dumiresc dacă e bine sau nu să cureţi grădina de frunze. înţeleg că cei mai mulţi o fac din raţiuni estetice. însă nu cred că e chiar atât de rău, mai ales la solul sărac (cum e cel de pe aici, care nu are culoarea aia intunecată şi sănătoasă). oare mă înşel?
Bravo, și eu mi-am băgat grădina la iernat, o parte in casă, alta în casa scării.
teoria mea este ca trebuie sa lasi frunzele in gradina – eu le-am lasat (gramada aia de sub pom acopera niste sfecla rosie de le-am lasat in pamant, scot numai cand am nevoie; imi pare rau ca nu am lasat si morcovii in pamant, i-am scos ca blegul si i-am pus la borcane cu apa, fierte la bain-marie, da’ degeaba ca s-au borsit). mai ales chestii care fixeaza azotul (de aia se faci si rotatia culturilor), din familia leguminoaselor, precum fasolea. am vazut si aici multi strangand si aruncand frunzele si buruienile (exista zile speciale si tomberoane speciale – ca ala din poza – pentru “yard waste”, sa fie colectat de gunoieri – contra cost evident)
primavara-vara, cand plivesc gradina de buruieni, le fac gramada langa copac sa se descompuna, iar toamna cand sap le imprastii intai si apoi sap sa le amestec cu pamantul. da’ da, gradina trebuie sapata toamna, cu frunze/buruieni cu tot, ca sa expui radacinile si insectele inghetului, sa aerezi pamantul si sa-l faci mai permeabil apei.
amicul kerb e de acord cu mine, daca mai da pe aici.
ah, deci nu m-am certat degeaba cu baba care mi-a maturat grădina din faţa balconului. zicea că se îmbibă pământul cu prea multă apă şi degeră amărâtele de zambile.
trebuie să încerc să îi conving şi pe ai mei că asta e un motiv pentru care florile din grădina noastră nu arată pe cât de bine ar putea. lucrez subliminal la asta:D
interesantă faza cu sfecla… ai mei nu reuşesc să găsească secretul cultivării morcovilor.
aici se gaseste samanta de morcov la metru 🙂
semintele sunt plasate la distanta optima intr-o bentita de hartie ca servetelul – ingropi fasiile de hartie in pamant, hartia se’nmoaie si dispare repede, si semintele raman plasate la distanta care trebuie.
se cheama seed tape, cica si iote ca poti sa faci singur:
http://chicken-n-veg.co.uk/2009/06/diy-seed-tape/
io inca nu am reusit sa conserv morcovii cum trebuie. cica la ladita de nisip, sau ii lasi in gradina in pamant, acoperiti cu ceva nailoane si paie deasupra, scoti cand ai nevoie. incerc la anu’
zambilele nu ingheata din cauza de frunze lasate – dimpotriva, frunzele ar oferi ceva protectie
my common sense spune aşa: că dacă îi laşi în pământ, pot degera. în pivniţă ar fi ok, în nisip, fără umezeală şi curenţi de aer. ai mei aşa ţineau rădăcinoasele, deşi beciul nostru tot ‘trage’. dar de stafidit tot se stafidesc, că e în natura lucrurilor. îi poţi usca şi tranforma în ‘vegeta’ la o adică, dar cred că e mai mare bătaia de cap.
zic şi io:D
Poza numarul 5 poti sa o trimiti la “things organized neatly” pe tumblr 🙂
Blogul ala cu gaini e genial!
La nunta la Viviana am primit ca marturii niste foi de hartie reciclabila cu seminte de flori incorporate, sa le plantam! Creca i le duc lu’ bunica, ei ii plac chestiile astea moderniste.
Toshiko zicea ca se simte ca la ora de botanica (asta cand a vazut pozele, ca m-a lasat in apele mele sa bibilesc pe balcon, n-a venit sa vada ce fac).
Semintele, da, du-le lui bunica. Io am plantat si busuioc in hartie d’asta, si am comanda de la Teddy sa-i aduc morcov la metru.
O sa’ncerc sa’mi fac singur sminte la metru, ca pe blogul cu gaini (chiar ca genial), desi nu’s daca am tata rabdare sa pun samanta de samanta.