cei mai frumoși ani covallisieni. sau corvallani?
.
.
.
.
în primul rând, am fost mulți-mulți, de-alungul anilor,
*în 2005
*și patru ani mai târziu, alți copii frumoși
ticeăr cris e ticeărul cel mare. ne-a pus în grupuri pe culori, unde avem fiecare ticeărul nostru!
-verde
– galben
– roșu
– și albastru
– ne place să consturim
(facem și coifuri)
– dar și să facem un cerc mare, să jucăm jocuri și să ascultă povești
(de exemplu ne jucăm “jack-in-the-box)
(sau uneori primim musafiri)
– suntem buni pictori
(mai ales cu picioarele!)
– pe scenă suntem cei mai cei
-ne place tare mult să ne jucăm afară în curte
(dar ticeăr cris ne numără înainte de a ieși, iar boi îl ajutăm)
(sau să plecăm în călătorii și vizite
sau chiar într-un safari!
PS ticeăr cris ne plimbă cu bicicleta uneori!
(afară avem și grădină)
– aa, ticeăr cris ne lasă să ne jucăm cu chestii lipicioase – acasă nu prea avem voie!
– uneori invităm si familiile noastre
(suntem tare mândri de clasa noastra)
(unde – am uitat să zic – luăm micul dejun și prânzul în fiecare zi)
– ne place să citim
– suntem buni prieteni
.. și, în general, ne simtim bine
e foarte frumos ceea ce faci/ai facut. cel mai frumos. e o gradinita privata?
nu privată, este “Child Development Laboratory“, un centru de cercetare și educație (cercetare mai puțină pe vremea mea, ăia de la mine din departament erau focusați pe gerontologie și family sciences) în cadrul universității. pentru părinți functionează ca o grădiniță normală (deși foarte căutată, din cauza calității programului), pentru universitate este (și) centru de cercetare și de educare a studenților undergraduate.
am avut, câțiva ani, poziția de teaching assistant în cadrul programului meu de doctorat. care consta în a asista “head teacher”-ul care avea o clasă de grădiniță și, în fiecare trimestru, un grup de studenți de college (“student teachers”), care învățau ce și cum cu early education. un curs avansat pentru ei, de 12 credite (practic nu luau alte cursuri trimestrul ăla). deci un rol dublu, early educator and college instructor.
au fost ani intenși. în al doilea an acolo a murit head teacher-ul (-a, mai degrabă) cu care lucram (un cancer fulgerător), și am preluat eu clasa, pentru două trimestre, ca instructor. în anul înainte de a pleca am lucrat ca head teacher, deasemeni (cu contract de data asta, nu ca graduate student)
centrul are o istorie interesantă, a fost construit cu bani donați de către o alumni care, pentru că nu’ș ce râcă a avut cu universitatea în care își făcuse doctoratul, a decis să doneze banii ăleia în care a fost doar undergraduate. OSU nu a putut refuza donația și au rămas pe cap cu centrul. mult timp nu prea s-a făcut cercetare de early childhood acolo (deși centrul este moderm, orientat către cercetare, clasele de exemplu au geam unidirecțional către cameră de observație, cu echipament sonor și video). acum însă s-a extins, tocmai s-a construit alături un centru mai mare
vremuri
PS văd că au păstrat pozele vechi pe site, sunt făcute acum vreo șase ani și mai bine. negresa aia nu avea nimic de a face cu centrul, era doctorand în departament cu alt toic, a fost adusă pentru PC probabil 🙂
super interesant, eu am cochetat ceva vreme cu ideea de a deschide o gradinita privata, ca aici e nebunie cu gradinitele, sunt liste de asteptare de luni sau ani… sunt multe oportunitati de la guvern si pentru cineva care are nervii suficient de buni(he he) si caruia-i place asta, cred ca e o buna oportunitate.
am rasucit treaba pe toate partile cu P, am facut calcule, am contactat guvernul, in final am ajuns la concluzia ca pentru a fi conformi cu regulile dpdv arhitectura/ferestre/spatiu de joaca extern, ar trebui sa ne construim propria cladire. am chiar cautat teren cateva luni, dar costurile ne-au descurajat…
la voi gradinitele se platesc??? sunt curioasa, cam cat costa o zi de gradinita acolo(cu o masa si/sau 2 gustari).
La noi e in jur de 35, 45$, parintii platesc de la 7$ pe zi in sus, restul vine de la guvern(pentru gradinitele agreate de guvern).
acum am observat ca e in Oregon… :))
iete că nu mai știu cât costa, câteva sute de dolari pe trimestru pentru părinții “normali”; familiile ce se clasificau pentru Head Start (program federal pentru low income) beneficiau gratis.
da, în Oregon, nu mai sunt acolo de doi ani și jumate, acuș fac muncă de birou, țaca-țaca la calculator
in fine, nu conteaza, eram doar curioasa. Craciun fericit, daca nu ne mai auzim!