cum fac eu somon la grătar

sună cam pretențios, î?
da’ somonul e un pește destul de eftin, în corvallis mai ales era printre cei mai eftini pești, și nici aici nu e prea scump (mă rog, aici totul e scump).
în general se găsește tăiat transversal, îi zic ei “steak”
somon-steak
…sau tăiat longitudinal, adică fileu.
somon-fileu

io am încercat cu amândouă, da’ parcă fileul merge mai bine (ălalalt merge și el, dar altfel, simplu derect pe grătar)
așa.

fileul se spală ușor-ușor și se tamponează cu șervetul. se presară cu oleacă de sare și se bate gentil cu latul cuțitului, să intre sarea în carne. se ia o bucată de folie de aluminiu, mai lungă, și se face un fel de cutiuță din ea, la un capăt. pui întâi un strat de felii de lămâie, tăiate subțire, apoi inele de ceapă. într-un castronel separat storci oleacă de lămâie cu oleacă de vin alb sau sake(rchelit tapirul…) și un picuț de sos de soia (de la Kikkoman e cel mai bun). și un picuț-picuț de ulei de măsline.
zeama se face în castronel nu că ai nevoie de multă, ci că se amestecă mai bine în castronel. felia de somon o îmbibi bine în zeama asta și pe o parte și pe alta și o așezi peste patu’ de lămâie și ceapă din cutiuța aia de foile de aluminiu de ziceam; deasupra torni zeamă din castronel cât să fie zemos așa fără să șiroiască. deasupra alt strat de inele de ceapă și feliuțe de lămâie, și’n final se împachetează strâns-strâns în folia de aluminiu.

și acum pe grătar, poa’ să fie jar mai iute că nu se arde.

grătaru’ e pe balcon, apropo

se servește cu bețișoarele.

13 thoughts on “cum fac eu somon la grătar

  1. somonul pe care-l cumpar eu e cam gras(insa f. gustor) si de-aia eu nu inchid folia de aluminiu complet, las grasimea sa curga. rondele de ceapa si lamaie puneam la cuptor, pe gratar il faceam doar cu condimente, dar nu e o idee rea sa le pun si pe gratar. merci, merci, dnul tapiru’, asteptam si alte retete. 🙂

    lektore, ce-i aia “himbertscha”?

  2. dom’le, da, și cu himbertscha.
    cel mai bine păstrat secret elvețian, vinurile lor. cică în zona Valais se făcea vin înainte de venirea romanilor.

    musai să fie somon sălbatic, cora, ăla de fermă e mai gras că deh, nu prea face exercițiu. lămâia și vinul îi taie din grăsime.
    e o idee să înțep un pic învelitoarea să se și afume oleacă

  3. pai da, m-am dus la poissonnerie saptamana trecuta si aveau 5 feluri de somon proaspat. am intrebat care e diferenta(in afara de pret). mi s-a raspuns: asta e de ferma fara antibiotice(bio), asta e de ferma cu antibiotice, asta e de Atlantic, iar asta de Pacific. Am luat de-al de Pacific ca cica pe-ala il aveau doar pentru o perioada de 2 saptamani…
    A fost bun(n-a fost deloc gras), dar nu extraordinar la gust, cam fad, comparat cu celalalt. Data viitoare il incerc pe cel de Atlantic. 🙂

  4. iete s’o’ntreb pe toshiko care i s-a parut mai bun, ca si aici gasesti de pacific si atlantic (ala de atlantic e ori scotian ori norvegian), da’ parca tot ala de atlantic.

  5. n-o stiam pe-asta cu colesterolul, da’ treaba e, se depune grasimea de peste pe solduri sau nu? ca daca da, tot nimic n-am facut… 🙂

  6. Unde gasiti voi somonul asta? Ca la noi in Timisoata nu exista decat somon de crescatorie!

  7. ieftin nu “eftin”

    file nu “fileu” (fileul desparte terenul de tenis in doua)

    ps : fa ceva si rezolva beleaua cu limba romana …dupa aia poti posta ce vor muschii tai.ok man ?

  8. iar ‘mneata, “man”, fa ceva si cauta in dictionar “licenţă poetică”

    si fa ceva cu englezismele, diacriticele, punctuatie si spatiile dintre cuvinte si punctuatie, inceputul de propozitie cu litera mare, etc, apropo de beleaua cu limba romana, iara dupe aia comenteaza (eftin) ce vrea fileul tau. heya?

    PS: daca te crezi moderat e din cauza ca i-am spus lu’ wordpress sa tina la moderare comentariile cu email nou

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *