sărbători

Ieri a fost sărbătoare Toblerone în piaţa nu-ştiu-cum din Berna. Care ciocolată a fost creeată, acum o sută de ani, chiar în Berna (cine nu ştia, că io nu ştiam, şi brânza Emmental – Swiss cheese for the rest of the world – tot din cantonul Bern provine).
Program mai mult pentru copii, cu ciocolată la gratis, tot felul de activităţi (inclusiv topit de ciocolată şi turnat în forme). De la 7 a fost şi un concert cu formaţia nu-ştiu-care (“Seven”), dar nu l-am mai prins.

Am aflat că Bosch s-a apucat să facă şi maşini de cafea. Fete frumoase oferind cafea şi ciocolată caldă gratis, din masinile Tassimo.

Apropo de sărbători şi de copii, se pare că bernezii îşi iau în mod serios sărbătorile. De câte ori ies în oraş văd cel puţin patru-cinci gravide, toate cam în luna opt aşa.

Ieri am văzut şi un sport mai aparte – bungee surfing? Râul Aare este foarte curat şi foarte iute. Cum weekend-ul ăsta au tot fost vro 30 grade, bernezii au ieşit cu mic cu mare la scăldat. Scăldatul ăsta se face aşa, te duci mai în susul râului, îţi dai drumul în unde, apa te duce repede în jos, ieşi, mergi înapoi la cearceaf, şi tot aşa.
Bungee-surfing ăsta se face aşa: legi o coardă elastică de pod, lungă de vreo 30 m. Îi dai drumul în apă şi te agăţo de capătul ei, având la picioare o placă de surfing. Poţi face doo chestii: te ţii de coarda, cu faţa spre amonte, râul e suficient de iute să te ţină cu placa de surfing la suprafaţă – practic surfezi stând pe loc. Mai elaborat şi mai spectaculos este să te scufunzi până la gât, cu placa ţinută perpendicular pe curent (cu picioarele), sub apă. Curentul te împinge cu putere, şi coarda se lungeşte (aproape că se dublează, ăsa de puternic e curentul). La momentul de întindere maximă ieşi cu placa de surf la suprafaţă, şi elasticitatea coardei te va propulsa contra curent cu putere. Spectaculos.

În faţa clădirii parlamentului, în square, dăduseră drumul la artezienele de pornesc direct din caldarâm – nebunie de copii şi părinţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *