tapirus geekekus

asa se cheama specia de tapiri care sunt curiosi ca o mangusta (vezi Kipling). Io’mi petrec orele si zilele scotocind pe internet, umbland la setarile programelor, cautand unele si altele, add-ons, extensions, plugins, etc. Asta in detrimentul altor activitati, evident – it’s my postponing behavior. Orisicat, tot bagandu-mi nasul pe ici si pe colo am capatat o oaresce spoiala de cunostinte in ale lumii informationale.

De exemplu. Imi place tare mult Firefox …ar trebui sa pun un buton fancy ca sa spread the love..
ia sa vedem…unu’ mic intai

Firefox 3

asa. Acum unu mare cu lunete.

Foxkeh

Sper ca a mers.
Deci imi place Firefox. De ce? Nu pentru ca e anti-Microsoft neaparat, ci pentru ca e deschis lumii. Ca un blog. Sau ca softul de statistica pe care il prefer (se cheama STATA). Adicatelea, oricine (ei, nu chiar oricine) poa’ sa scrie un script, o extensie and voilà! (sau viola!, cum a scris o asistenta de statistica odata pe un handout) iti customizezi (cre’ ca cuvantu’ asta o sa intre in DEX intr-un final) brauseru’. E, si vânatul acestor extensii e half the fun. Exista de’un par egzample un extensie (imi place sa imi aduc aminte de amicul Attila) care iti creeaza, cu un clic, lista de extensii:
My Config- default




Generated: Mon Jul 07 2008 21:18:23 GMT-0700 (Pacific Daylight Time)
User Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.9) Gecko/2008052906 Firefox/3.0

Enabled Extensions: [26]

Installed Themes: [2]

Installed Plugins: (6)

  • Adobe Acrobat
  • Microsoft Office 2003
  • Microsoft® DRM
  • Mozilla Default Plug-in
  • Shockwave Flash
  • Windows Media Player Plug-in Dynamic Link Library

E ca e fun?
Imi place mouse gestures de exemplu (aia de ii zice Fire gestures). Tii degetul pe butonul din dreapta al mausului, apasat, si desenezi o linie. Daca tragi linia spre stanga, te duce inapoi o istorie. In jos, se inchide tabul. Daca faci semnul lu’ Zorro, se inchide toata fereastra. Asta pentru ca asa le-am setat io – puteam sa fac semnul lui Zorro sa faca altceva, de exemplu … ceva, altceva….Te’nvata lenes extensia asta, da’ asa e de convenabila…
Mai este … hmm, sunt multe, toate imi plac, doar de’aia le-am instalat…. de care sa mai zic? Asa, Easy DragDeGo (parca o strig pe Draga Olteanu..). Cu aia, poti sa drag.. cum se conjuga frate? Eu draghez, tu draghezi… (era o povestire SF a unui roman, tare amuzanta, la un moment dat eroul, intr-un bar, povestea aventurile sale, in fata unei audiente coplesite… si la un moment dat e ceva de genul: “Draga mea..”-zise astronautul, privind spre blonda de langa el, care leşină-..draga mea dragá prin canal, cand deodata…”). Deci, cu dragdego asta poti sa draghezi chestii. De exemplu un link – si se deschide in alta fereastra. Sau un cuvant selectat – si automat e cautat in google, sau in ce cautator ai in search bar (io am vreo cinspe, incluzand trilulilu).
Poorma.. Asa, DownThemAll! asta e tare fain sa daunladezi treburi de pe internet, ii dai sa filtreze extensii, chestii.
Customize Google, asta e tare ca poti sa scoti reclamele de pe paginile lu’ Google is multe altele…
FoxClocks imi pune in bara nu-stiu-cum-se-cheama, aia din josul ferestrei, imi pune ceasuri si steaguri. Ce ceasuri vrei tu, ora Romaniei, a Frantei, a lu’ Tokyo.. Ba poti sa selectezi sa se schimbe culoarea (io pun rosu) intre anumite ore, de exemplu io pun rosu 9am mai zis) cand e noapte in tarile respective…
A, asa, SecureLogin ala… afce multe, tine minte parolelele pe aituri…acu’ si Firefox tine minte, da Secure Login asta poate mai multe. De exemplu: mie nu imi plac cookies (nici in brausăr nici in realitate), an instruit firefoxu sa le stearga automat. Da’ Secure Login asta, poa’ sa bookmark o pagina cu tot cu username si parola…. si cand deschizi din Bookmarks (Favorites pentru IE-isti), ti se si logineaza. Sau logheaza, cum s-o mai zice (noroc ca a murit Pruteanu, Dumnezeu sa il ierte).
Mai sunt si altele… NukeEveryhting, pot sa sterg portiuni de pagina (e bun cand vreau sa printez pagina da’ nu vreau sa printez toate prostiile de pe pagina..).

Ce imi mai place imi place Gmail dom’ne. Nu’s de ce lumea inca mai iubeste iahu sau hotmail sau alte alea.. Gmail tata, curat, mare, frumos, fara reclame (le poti scoate cu o extensie). Io am cam 7 conturi de Gmail: una pentru banci si alea, alta pentru job search, alta pentru back-up.. Uite, de exemplu, am instruit clientul de email de la mine de la facultate sa forwwardeze toate emailurile primite catre o adresa de gmail special creeata. Si apoi am instruit Thunderbirdul meu sa bbc-eze mesajele de le trimit si catre aceasta adresa de Gmaill. Prin urmare si asa deci, orice email care trece pe la mine pe la facultate (contul “ONID” cum se cheama el) e salvat in gmail.. unde pot sa le caut, etichetez, gasesc…. Plus, exista extensia BetterGmail cu care poti sa mai faci niste schimbari… de exemplu sa schimbi interfata, ceva cam asa:

BetterGmail Skin

Nu ca e cool?
mai am da’ am obosit, ma duc sa beau un curvoazier.
Aaaa, pai mai e google, frate. Po’ sa faci o gramada de lucuri cu el, pe langa cautat. Po’ sa scrii, de exemplu, “40 mpg to km/l”. Stie cineva, repede, cati litri pe suta de kilometri are o masina care face 40 miles-per-gallon? Nu. Google stie. Sau tasteaza “123,98 grams in ounces”. Sau, la o adica, “time in France”.
Poate multe. Scrie la search acolo “define:ce-cuvant-vrei-tu”. Si viola (vorba lui Roxanne). Cate si mai cate. A, stiai raspunsul la intrebarea cea mai cea? Ia scrie
the answer to life, the universe, and everything
in google si da entry

A, am auzit povestea ca Google e malefic si strange toate datele si intr-o zi propretarii or sa cucereasca lumea, vezi de’un par egzample http://www.google-watch.org/ Prostii – toata cibernautica are informatii despre oricine. Mi-am propus, cand ma fac mai mare, sa scriu o poveste SF in care Google, reteaua, devine constienta, cam ca Jane a lu’ Ender (vezi discutiile la Vlad despre ce e aia constiinta..), si cucereste lumea. Ce face cu ea nu stiu ca nu am scris cartea inca.
Deci, imi place sa fiu geek cateodata. Saracu’ Vlad stie, ca tot instalez si dezinstalez plughine la el pe blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *