frați români

de dincolo și de dincoace

înainte de a arăta cu degetul. sau degete.
înainte de a vocifera plin de righteous indignation
înainte de’a o da’n bășcălie

întreabă-te, tu însuți, tu însăți:
ai o etică a muncii după care te ghidezi?
ai o etică în general după care te ghidezi?
ai un simț adevărat al responsabilității și al responsabilizării?

fără mâini întinse, “să mi se dea!”
fără șmechereală?
fără “lasă că merge și așa”?
fără “i-am păcălit!”
fără victimizare nenecesară?
fără văicăreală?
fără complicitate comodă?

17 thoughts on “frați români

 1. poate ca am trait prea multa vreme intr-o societate liliputana de sorginte protestanta, dar problema cea mare nu e lipsa eticii muncii, sau a eticii in general, cit tziganeala, mistoul intelectual ridicat (poate chiar de insusi blegoo?) la rang de arta, invectiva ridicata de diversi alti ilustri la rang de cultura, curvasaraia media, imortalitatea lui ilici, buhaiala lui crin, incultura lui base, radacinile negre ale parului blondei udrea, nesimtirea unui voiculescu, vinul dulce servit la friptura in prea multe restaurante, patapievici, si nu in ultimul rind, faptul ca a plouat cu galeata cind am venit pe tzoagla azi de la scoala.

 2. păi cam ce zic și io în scriere. etica muncii (și etica în general) este corelată (negativ) – zic eu – cu țigăneala et comp.

  eu de aia am apreciat pe Patapievici, de exemplu (știu, huideo), că spunea lucrurile astea, în scrisorile către Paleologu, demult

 3. chiar, sint foarte curios, tie iti place la pata? Cum scrie? Atitudinea lui publica? Recunosc ca eu nu i-am citit decit lucrarea de diploma, apoi cartea aceea despre cit de rahat e poporul roman, si inca vreo citeva zeci de pagini din omul recent.

  Mie nu-mi place la el stilul maguristo filozofo fiziciano pretentziozo (mai avem o cunostinta comuna care-ar vrea sa-l imite dar nu prea-i iese, nu-i dau numele), nu-mi place papionul, sa nu mai mentionez faptul ca e complet afon cind vine vorba de vin.

 4. ca meclă l-am văzut destul de târziu. într-o emisiune a lui Paler (cu Paleologu, deasemeni, parcă), de am stat până la 1 noaptea cu mama la televizor, și am primit amândoi un șoc de normalitate.

  mie tocmai aia mi-a mers la inimă, aia din Politice, când spunea lucrurilor pe șleau pe vremea când ficații românilor erau umflați de fals naționalism (a venit consumerismul peste ei între timp, și le-a mai trecut. în stradă nu au ieșit din nationalism, ci din consumerism deranjat).

  îmi plăcea cum scrie; n-am mai citit demult. ce a făcut public după aia nu prea am mai aflat, eram în America deja și nu prea aveam contacte cu viața politică română. și nici nu cred că contează

  și, retrospectiv, mi-a mai plăcut atacul lui la adresa political correctness-ului, tot în Politice. și-l invidiam pentru lectura lecturată în tinerețuri (chiar dacă se cam balona cu ea în “Zbor în bătaia săgeți”, parcă)

 5. de fapt nu cred ca saracul pata e problema aici. vorba ta, a citit destul cit sa stie singur ca nu e prea mare lucru de capul lui:)

  dar cine devine presedinte dupa base? crin? ilici din nou? nastase?

 6. adeca… s’tem proshti rau ca caraim si noi uMpic, frate? 🙂
  ce dreaq… doar n-o s-o las doar pe muierea aia de-ti face judetul de ras sa emita idei de sub biroul oval, in clipele ei magnifice de breastfeeding mono?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *