povestire SF scurta

Nu mai stiu unde am citit-o sau cine a scris-o. O povestire SF de jumatate de pagina de carte normala. In esenta e cam asa (aproximare personala):

“Civilizatiile intergalactice lucrasera, pentru mii de generatii deja, la crearea Supercomputerului, o masinarie de calcul dincolo de orice imaginatie, o minune a ingineriei si stiintei acumulate de mii de civilizatii in nenumarati eoni de evolutie. Supercomputerul se intindea peste galaxii si nebuloase, intinzandu-si tentaculele computationale prin subspatiu si hyperspatiu. Dupa terminarea constructiei un alt efort gigantic a fost inceput si terminat cu succes: introducerea in memoria supercomputerului a uriasei cantitati informatii pe care civilizatiile galactice o acumulasera in eonii de evolutie. Absolut orice fărâmă de informatie acumulata a fost integrata in circuitele supercomputerului.

Marele moment solem a sosit: Supercalculatorul este pornit, consumand, in fiecare secunda, energia unei supernove. Intrebarea care framanta toate civilizatiile, inca din zorii evolutiei lor in negurile timpului, este pusa:

“Exista Dumnezeu?”

Dupa patru nanosecunde de gandire Supercomputerul raspunde:

“Acum da.”

18 thoughts on “povestire SF scurta

  1. Isaac Asimov – Jockester (1956). Pentru prima oara am citit-o în Planète sub traducerea “Le Plaisantin”. Gasesc o asemanare, o logica similara. Si de ce nu ?

  2. Te-ai scos, ai propria ta pagină accesată de școlari. Eu o am pe aia cu Si conditionnel.

    Să fie The Last Question, Asimov, 1956, Science Fiction Quarterly? Dacă nu e, oricum seamănă mult.

    Altfel, cred că am auzit-o povestită de Mironov, mai curând în varianta ta, la emisiunea aia SF de acum mulți ani, de la TVR, la care vedeam seriale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *