wish me luck
az mă apuc să vopsesc bucătăria. vernil – o merge cu gresia maro închis? cabinetele sunt si ele un soi de vernil pal, aşa că poate merge.
mai corect se cheamă “galapagos” culoarea, cică
mi-am luat aşa: bere, pensule, vopsea, trafaleţi, scoci d’ăla bandă de lipit în jurul ferestrelor să nu le atingi cu vopsea. mai am perii de sârmă (asta pentru fereastră, că se cam acumulase mucegai uscat).
eri am început un “project” (ăsta e un termen tembel american, la ei orice treabă e “project”) cu uşa de la balcon din camera de lucru, care trebuie curăţată, vopsită, izolată. sunt uşi duble, de lemn, şi fac condens pe geam între geamuri. plus mucegai. am desfăcut uşile, am şmirgheluit/periat cu sârmă, am data un strat de vopsea pe dinăuntru intre uşi, am chituit la îmbinări (da’ mi s-a terminat chitu’ şi tre’ să mai iau). urmează să spăl geamurile şi să găsesc o metodă de etanşeizare să nu se mai facă condens.
tot eri am astupat o gaură urâtă, făcută de foştii chiriaşi, între dormitor şi sufragerie, ca să tragă cabluri prin ea. în dormitor arăta ok, rotundă aşa la vreo 3 cm, în sufragerie însă picase o bucată mare de tencuială şi arăta, vorba lui petre roman, ca dracu’. toshiko zicea că o cam sperie gaura aia, se tot aşteaptă să apară jerry prin ea. până acum o ţineam acoperită cu o coală de hârtie să o ascund.
treaba amuzantă este că e foarte posibil ca autorităţile (blocul aparţine municipalităţii) să înceapă, prin aprilie, munca de infrumuseţare a faţadei blocului, plus schimbat ferestre cu termopane
aaaaa…. şi mi-am mai luat o sculă de sculă, un îngăuritor de la Bosch, scula “Uneo”. dă găuri (are cap pneumatic), înşurubează/deşurubează, are indicatori de baterie, direcţie, etc. o mi-nu-nă-ţi-e. acu’ caut locuri de dat găuri
la treabă.
imi place ordinea in care ai luat cele necesare: bere, etc etc
i’m prioritizing.
ai vazut ca si atunci cand mesteresti pe la masina, fara o stecla de bere langa tine parca nu merge treaba.
si apropo de treaba, am terminat si a iesit tare fain. as pune niste poze da’ nu prea se vede culoarea bine in poze. acu’s pornit sa zugravesc intreg apartamentu’
auzi, sister, chiar, ce zici daca zugravesc roz in dormitor? merge?
vezi bre daca au svitzerii foam din ala expandable, e meserie pt izolat.
mai grei de curatat daca te razgandesti post factum.
berea banuiesk ca tedesca.
pi cred că au da’ nu’ş dacă merge la uşa de la balcon, ca s-ar umfla prea mult şi ar acoperi din geam.
am chituit cu un mastic acrilic la geamuri şi pe dinafară la îmbinarea între bucăţile doo de uşă, să vedem ce iese. oricum vine vara şi nu se mai face condens – până la iarnă poate schimbă ăştia ferestrele sau mai am timp să cujet.
berea da, nemţoaică, Paulaner parcă. la bax de 8×0.5 litri, opt franci.
Pi dupa ce se umfla, nu poti sa ajustezi la cant?
Io am roz somon in living. In dormitor am verde marin. La perdele rosii mere un perete rosu si 3 alb-galbui.
Dar de ce nu o intrebi pe Toshiko, nu e ea cu designul?
păi pot să ajustez, da’ se duce toată spuma dacă ajustez, că e foarte mic spaţiul. plus, spuma aia izolează apă lichidă şi frig, cred, nu şi aer (implicit vapori de apă) – şi asta e problema, că intră vapori de apă între geamuri si condensează.
la termopan etanşarea e aşa de bună că nu mai intră nimic între, da cum uşile de lemn se umflă-desumflă…
mă rog, am pus acrilic d’ăla (un fel de chit).
cu designul, da, ea e, da’ vreau să-i pun întrebări (şi propuneri) inteligente to start with 🙂
La mulţi ani, bătrâne!
mulţi să fie, cu prietenii alături
La multi ani si din partea mea (noastra)…sper sa nu gresesc – si eu tot in Plostina imi am radacinile , si demult nu am fost pe acolo,desii verii (de-al doilea) si matusile (tot de-al doilea)ne tot invita,dar timpul , deh..ce sa-i faci.Apropo..eu sunt Elena de la Gura-Teghii.(parol.. intrebati-l pe Cornel).
bine ai venit pe blog, şi mulţumesc de urări!
da, noi suntem, verii d’al doilea, băiatul lui nenea Miană. oare am apucat să ne întâlnim? – io ţin minte, când eram mic, o “Nuţica”, brunetă… pe la nenea Mitică, cred?…
Deci… bre:
În lipsă de poze… latru și eu ca prostu’.
Dacă ai condens… și ai (cum zici tu… uși duble… se cheamă că ușa de afară – aia dinspre exterior – nu e etanșă, nu?
2 posibilități:
1) O zidești – nu mai ai condens în viața ta.
2) Cumperi căcățișuri d-alea buretoase… le lipești de jur împrejur la ușă… o să se închidă mai forțat… da’ nu mai intră aerul de afară.
Personal, asta cu ermetizarea mi se pare o tâmpenie… lasă bre, aerul să circule, zic… da’ fiecare cu gustul lui, na.
bre, văd că nimeni nu înţelege problema, în afară de tata care a priceput.
Nu e vorba de CADRUL uşii de la balcon (sau al ferestrei), că intră aer de afară. Nu vorbesc de condens pe pereţi. Nu acolo e problema. Problema este …cum să explic frate? Ia pune tu palmele împreună ca la rugăciune. Da? Şi strânge-le tare să nu intre aer între ele. Aşa şi geamurile astea: sunt doua panouri, ramă-geam, lipite unul peste celălalt ca palemle la rugăciune. Între ele nu ar trebui să intre nimic, dacă sunt lipite etanş (dar în schimb aerul prins între ele acţionează ca o izolaţie termică şi fonică). La termopane, de exemplu, astea sunt lipite cu epoxy-dracu’-lacu’, şi ÎNTRE geamuri e etanş, nu mai intră-iese nimic. La uşi-geamuri de lemn e mai greu că lemnul e mai poros, se dilată-contractă. Ba chiar la uşile de la balcon panourile astea două se pot separa (sunt prinse în şuruburi şi au nişte balamale mici.
ACOLO intră condensul (ÎNTRE geamuri) şi nu mai iese. Nu poţi pune bureţi sau spumă. La balcon am pus nişte pastă de aia de silicon (de se foloseşte la baie de exemplu între cadă şi perete) la îmbinare, unde vine ramă pe ramă (cum ar fi, în palmă de-alungul marginilor) în ideea că dacă se închide şi se solidifică, etanşeizează. La fel am chituit cu pastă d’asta siliconică între geam şi ramă.
Problema e la sufragerie la un geam, că ăsta nu se poate desface, aşa că nu pot nici etanşeiza nici măcar şterge condensul format şi care e acolo între geamuri de ast’ toamnă.
Aha… am priceput.
Ei, n-ai ce să faci – gheneon.
Mă rog, există soluții – cum ar fi să dai o gaură în sticla geamului interior și să pui un dop/valvă de cauciuc – da’ asta e ceva pt. specialiști.
Deci… schimbi fereastra. Aia poți să faci și tu.
eh, de-aş putea, dar trebe să cer voie la stăpânire.
mai degrabă le cer lor, propretarilor (care sunt ei municipalitatea de fapt) să schimbe geamu’
…
da’ cu găurica în geam, îmi dai idei…
(later):
auzi, dacă găurica în geamul interior are acum 13 cm diametru şi e cam neregulată, crezi că e ochei? că restul am prins cu scoci.
:))))) …
Am vrut să sugerez și soluția unui “accident”… că deh, geamurile se mai și sparg… da’ am zis să nu-ți dau idei…
Deci, clar, trebe geam nou.