varză călită

la cererea publicului

Nu ie mare filozofie.
Se iau doo verzi medii – am găsit unele mai desfoiate un pic (verzele americane sunt în general foarte compacte, probabil crescute forţat). Se toacă tăiţei. Aşa. Poormă am luat nişte Smoked Pork Jowl (singura chestie pe care am găsit-o aici care seamăna cu şunculiţa noastră – “American bacon” nici nu se apropie), am găsit un sortiment făcut la o fermă în Idaho, pe care am tăiat-o în felii mai groase.

pork jowls

Într-o cratiţă adâncă am pus un deget de ulei, feliile astea de şuncă, şi bucăţi de carne de porc tăiate potrivit de mari, la foc potrivit, cu capac.

p1010936p1010946

Când a început să sfârâie şi şunca să se topească am adăugat o ceapă mare tocată fin la un loc cu ceva morcov, tocat şi el foarte fin. La capac iarăşi, înăbuşit. Plus ceva sare, piper, şi un praf de boia de ardei iute (cayenne pepper, aici). Când totul sfârâie-fierbe vesel, se adaugă varza tocată care, în prealabil (secret) a fost frecată cu sare grunjoasă într-un castron (să îşi lase zeamă şi să se înmoaie).

p1010944

Varza se pune peste fierbătura/prăjeala din cratiţă; nu am amestecat din prima, ci am lăsat-o aşa să înceapă să se înăbuşe. Deasupra am aruncat şi o mână de sauerkraut (adicătelea varză murată tocată, la borcan) şi deasupra de tot bulion de roşii (d’ăla cu roşii tocate bucăţele) vro trei-patru linguri sănătoase, şi morcov tăiat rondele de data asta. Capac, foc mic, şi după cinci minute am început să amestec alene cu lingura de lemn, aducând carnea şi jumările la suprafaţă.

p1010961

Amestecatul ăsta s-a petrecut de câteva ori,la intervale rare, până totul e omogen şi frumos. De’acu’ se lasă la foc mic, la capac, cam o oră, verificând din când în când să nu se lipească. Varza trebuie să scadă binişor, şi să îşi schimbe culoarea (de la sucul de roşii fiert).

p1010969

Cam atât.

Pofte.

7 thoughts on “varză călită

  1. păi, varza a fost mâncată de mult. O să faca alta, spre demonstraţie, dar trebuie să o mănânc singur, că Toshiko zice că e cam “heavy”.

  2. da, am uitat de ele…Cred că am şi pus de fapt…
    A, şi mai poţi pune boabe de piper. Şi, am auzit dar nu am încercat, nuci.

  3. he..pacat ca esti insurat…asa bunatate de baiat!!
    Eu am cautat varza murata pe aici, ca asa tiu minte ca facea mama acasa varza calita…da nu gasesc. Am gasit ceva asemanator la un magazin chinezesc..dar nu e ca acasa…e prea light- poate de aia ii duc dorul..hmmm…varza calita!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *