necredințele mele – doi

***
masina cu transmisie manuală

tot aud legitimizări tehnice (pe alea de preferință personală nu le pot comenta, evident, de gustibus). că:
– aia manuală e mai economicoasă la benzină. zău? pă ce te bazezi, și de ce ar fi mai economicoasă? dimpotrivă, cu o mașină cu transimise manuală sunt șanse mai mari (statistic) să fie condusă ineficient (în trepte de viteză aiurea, sau schimbat trepte de viteză aiurea), rcte consumând mai mult.
– aia manuală poate fi folosită mai eficient la urcat pante, aia automată nu. fals. aia automată poate fi folosită la fel de eficient la urcat pante; o mașină automată are toate treptele de viteză pe care le are și aia manuală (le are pe băț, vreau să zic), și dacă vrei poți trece mașina într-o treaptă inferioară (și ținută acolo). când pui bătul în pozitia “drive”, mașina își schimbă vitezele automat în funcție de rotație și alți parametri. dar dacă muti bățul în viteza trei, în viteza trei mergi.
– aia manuală e mai bărbătească. e na, de ce? că ai șanse mai multe să pleci cu spatele în pantă?

***dușul zilnic e mai igienic și mai sănătos

nota bene, am zis mai sănătos, nu am zis mai plăcut.
fals. dușul zilnic nu e necesar pentru sănătate și igienă. pielea are o ecologie a ei pe care săpunul ne-necesar o disturbă.
senzația de “nespălat” pe care o au cei ce sar un duș zilnic e una pur psihologică, iar necesitatea de a face duș zilnic vine din constrângere socială și constrângere hedonistică – devine plăcut, la fel ca țigara

***
(mai erau unele da’ am uitat)

Series Navigation

9 thoughts on “necredințele mele – doi

  1. eiii… aia cu transmisie automata tasneste mai greu si “barbatii adevarati” vor una la care sa schimbi 1-2-3-4 in 0,8 secunde…
    si apoi la cutie manuala mai e sentimentul ca detii controlul
    ce spui despre spalat in general e de bun simt; ca si treaba cu jucatul copiilor in tarana, trebuie lasati sa-si creeze anticorpi…
    dar trebuie facuta o diferenta intre spalatul cand e cazul si mirosurile agatate pe ici pe colo…

  2. păi și aia cu controlul e de fapt neadevărat; io cred că aia care swear by manual transmission nu au încercat de fapt una automată.
    io’n america am avut, cado de la amicul cerbu, un ford escort 1999, automat. condusesem ani buni și dacia lui tata, așa că am experiență și ci, și cu. cum spuneam, aia automată are toate vitezele pe băț (singura diferență fiind că poți pune bătul direct în viteza patru, și mașina își schimba singură treptele după aia, și faptul că dacă nu apeși nicio pedală mașina e în viteza întâi, ceea ce e foarte convenabil la pornitul în pantă de exemplu); o poți, deci, coborî într-o viteză inferioară dacă vrei. așa făceam ca să îi dau demaraj când trebuia să depășesc o mașină mai lentă (camion) în pantă, o coboram într-a treia și acceleram tare. zbura cu 0.8 secunde 🙂 senzație de control total.

    cu spălatul, evident ca nu propăvăduiesc nespălarea, zic numai că nu trebuie căzut în nicio extremă

  3. In legatura cu celelalte necredinte ale tale, asta vara in concediu am stat intr-o casa cu de toate, inclusiv cu masina de spalat vase, ceva nu foarte hi tech ci un model de baza la vreo 200 de euro in comert. Si saptamina aia cit am stat acolo am folosit-o. De indata ce m-am intors, primul lucru pe care l-am facut a fost sa imi cumpar masina de spalat vase. Cum ma-sa pe gheata am putut trai fara asa ceva pina atunci?!

  4. Pai… daca vrei perspectiva unui automatist, orice cutie automata facuta cu cap va fi sigur mai eficienta (cel putin din perspectiva consumului) decit 99.99% dintre soferi, oricit de experimentati. E, pur si simplu, o chestiune de date avute la dispozitie (pe care, ca sofer, nu le ai) si de calculat optime.

    Daca compari insa eficienta teoretica, automatele sint, din constructie, mai putin eficiente decit manualele. La cutiile automate transmisia este hidraulica, la cele manuale este mecanica. Iar transmisia hidraulica are randamente inferioare de transfer al puterii. Dar diferenta este relativ mica, probabil compensata in majoritatea cazurilor de ineficienta “automatului” care decide schimbarea vitezelor. Ah, si mai e si viteza de schimbare a vitezelor, la majoritatea masinilor de serie ea fiind semnificativ inferioara la cutiile automate.

    Eu, unul, prefer cutia manuala. Dar, recunosc, este o alegere mai degraba emotionala decit una rationala. Si mai trebuie recunoscut ca toate avantajele, atitea cite exista, cutiilor manuale sint semnificative doar atunci cind vorbim despre condusul sportiv. Sau agrasiv, dupa caz. Dar, in viata de zi cu zi, mai degraba ne deplasam ca melcii de la un semafor la altul decit sa ne intrecem pe pista.

    Pe de alta parte… ramine iluzia ca daca am face-o… eheheeeeiiii!!!!!

    Cu spalatul nu ma bag, nu e domeniul meu.

  5. Pentru ca este frumos sa vii si cu date, m-am uitat peste datele tehnice ale noului Volkswagen Golf, acelasi motor, cutii diferite, teoretic ambele destul de aproape de virful tehnologic de la acest moment.

    Consum cu cutie manuala (extraurban/mixt/urban): 4,3/4,9/5,9. Consum cu cutie automata (extraurban/mixt/urban): 4,4/4,8/5,6. La acceleratii datele sint identice, 0-80 km/h: 6.8 sec, 0-100 km/h: 10.2 sec. La emisii iarasi stau aproape identic, diferenta e nesemnificativa. Ma astept ca si la alte modele din gamele noi sa stea la fel lucrurile.

  6. ei, așa-mi plac mie argumentele, cu date și cu logică.
    astea arată că de fapt condusul cu automata e mai eficient, adicătelea statistic vorbind condusul ineficient e mai probabil la conducătorii de manuală

    maria, de acord că se poate – dar nici ăsta nu e mai sănătos sau mai igienic.

  7. Tapire, cred ca datele alea de la VW se bazeaza pe experienta soferului mediu. Adica e posibil ca cei aflati peste medie din perspectiva abilitatilor soferesti sa scoata niste valori ceva mai bune.

    Una peste alta, ramine adevarat ca la cutia automata se adauga elementul confort. Mai ales in traficul urban. Cind mi-am luat masina noua, am facut nebunia sa-mi adaug tempomat la pachetul de optionale (tine viteza constanta atita timp cit nu interactionezi in anumite feluri cu masina, frina, schimbat viteze de exemplu). La drum lung este absolut minunata, mai ales cind e vorba despre respectat limitele de viteza sau odihnit picioarele. Asa ca, dupa vreo 12.000 de km, majoritatea facuti la drum lung ca altfel nu scot masina din parcare, am o mare apreciere pentru confortul dat de anumite gadget-uri ale masinii.

    Cu cutia automata inca nu m-am convins, inca imi place (iluzia de) controlul cutiei manuale 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *